Vi som interiørarkitekter har en viktig rolle i å sørge for at prosjektene våre er bærekraftige, – både for mennesker, miljø og økonomi.

Bærekraftig interiør

For å lykkes med bærekraftige prosjekter er tett samarbeid mellom oppdragsgiver, entreprenør, rådgivere og arkitekter avgjørende.

Ved å etablere felles bærekraftsambisjoner tidlig i prosessen, definere klare rammer, og sette tydelige kriterier for valg og evaluering, skaper vi et solid grunnlag for å nå prosjektets mål sammen.

Vi har bred erfaring fra ambisiøse prosjekter, inkludert FutureBuilt-forbildeprosjekter og Breeam-NOR sertifiserte bygg. Vi er Miljøfyrtårnsertifisert.

Kvalitet & fleksible løsninger

I eldre rehabiliteringer ser vi ofte at det er mulig å gå på “skattejakt” og finne originale materialer og detaljering med kvalitet som har stått seg over tid, som kan fremheves og være med på å fortelle en historie.

Men dette er dessverre ikke alltid tilfelle i nyere bygg som skal rehabiliteres, der vi ser at kvaliteten på materialer og detaljering på flere steder hverken er funksjonell, vakker, fleksibel, sirkulær eller varig. Dette gjelder ikke bare for bygg, men også for inventar. Erfaringene våre understreker hvor avgjørende det er å levere kvalitet, og detaljering som skaper fleksibilitet, i møte med en sirkulær fremtid!

Vi vet med sikkerhet at våre løsninger vil endres over tid, og fokuserer på å lage en infrastruktur i bygg som gjør det enkelt å endre. Vi jobber med modulbaserte løsninger som kan rekonfigureres, og har fokus på kvalitet og detaljering uavhengig av om dette skal være byggelementer eller inventar.

Sirkulære materialer og sunt innemiljø

Vi velger sirkulære materialer som har et lavt karbonavtrykk, og skaper sunne innemiljøer ved å bruke giftfrie, naturlige materialer. Vi legger stor vekt på varighet og kvalitet, og designer robuste og tidløse løsninger som tåler langvarig bruk. Når mulig, velger vi kortreiste produkter for å støtte lokal produksjon og redusere miljøpåvirkningen fra transport.

Vi er opptatt av materialbruk, fleksibilitet og god detaljering som støtter en sirkulær prosess.

NIL: Årets Bærekraftsprosjekt 2023

Bærekraftig prosjektering handler om å levere interiørløsninger som ikke bare oppfyller dagens behov, men også legger grunnlaget for en bedre fremtid

Gjenbruk / ombruk / redesign

Vi er involvert i mange spennende prosjekter der vi har jobbet kreativt med både gjenbruk, ombruk og redesign både ifb. rehabilitering av bygg og inventar. Ansatte hos oss hadde ansvaret for interiørprosjekteringen for KA13, som tidlig ble omtalt som byggebransjens gamechanger. Her var 100% av rehabiliteringen basert på gjenbruk, ombruk og redesign.

Vi har akkurat ferdigstilt rehabilitering av både Gjensidige og Posten Bring sine hovedkontor, der vi har oppnådd en gjenbruk/ombruks/redesign grad på 80%.

Vi har også sett at vi som interiørarkitekter kan bidra som en “gjenbruksagent” da vi kjenner godt til behovene hos våre egne kunder. I Munkedamsveien 35 satt de med et overskudd av lamper, som vi benyttet hos Gjensidige. Steinkjer Kulturhus var heldig og fikk overta overflødige arbeidsbord fra Gjensidige…..

Kreativitet og teknologi

For å redusere ressursbruken og skape løsninger som varer, må vi tenke nytt og kreativt. Ved å utnytte ny teknologi kan vi ta mer informerte valg og utvikle innovative tilnærminger til bærekraft.

Vi har omfattende erfaring fra store og komplekse utviklingsprosjekter, som RKV, hvor vi har bidratt i innovasjonsarbeid for å utvikle bærekraftige, demonterbare trevegger. Gjennom disse prosjektene har vi også styrket vår kompetanse innen BIM-prosjektering, med særlig fokus på kartlegging og dokumentasjon. Ved hjelp av digitale verktøy integrerer vi nå systemer for gjenbruk, ombruk og redesign direkte i tegneprogrammene våre som automatisk oppdaterer oversikter i Excel. Dette gir oss rask og nøyaktig innsikt i prosjektets bærekraftsstatus, og hjelper oss å ta presise og målrettede beslutninger.

81%

Sosial bærekraft

Vi har som mål å skape inkluderende prosjekter der menneskers behov og trivsel settes i fokus, uavhengig av alder, funksjonsevne eller bakgrunn. Vår erfaring med utvikling av kulturhus har gitt oss innsikt i hvordan vi kan designe rom som oppmuntrer til formidling, samskaping og kommunikasjon. Her har vi jobbet tett med brukere for å skape bygg som samsvarer med deres behov.

I alle våre prosjekter er vi opptatt av å skape gode rom med atmosfære, der naturlig lys, god akustikk og ergonomiske løsninger er grunnlaget for et helhetlig innemiljø.

Vi leverer universelt utformede løsninger, – både i offentlige rom og på arbeidsplasser. Det er inspirerende å se at flere av våre oppdragsgivere nå prioriterer sosial bærekraft, og åpner opp for deling av ressurser, spesielt i første etasje i sine bygg mot nabolag, for å fremme samarbeid og fellesskap.

Erfaring og kompetansedeling

Gjennom vår interne bærekraftsgruppe holder vi oss oppdatert, og deler kunnskap aktivt både internt og med bransjen. Vi har både holdt foredrag sammen med Grønn byggalianse om “interiørarkitektens rolle som ombruksagent” og hatt foredrag for NAL om Universell Utforming på Deichman Bjørvika. Vi deler også gjerne vår innsikt fra prosjektering med teamet vårt bak for eks. leveransen til EY.